Placek bakaliowo-orzechowy

Ciasto 1:

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto (jeśli jest suche dodać odrobinę kwaśnej śmietany).

Ciasto 2 :

Składniki:

  • 3/4 kostki margaryny
  • 10 dag cukru kryształu
  • 4 jajka
  • 15 dag mąki przennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag orzechów krojonych
  • 5 dag orzechów mielonych

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka, resztę składników, na końcu pianę z białek.

Przełożenie placka :

Składniki:

  • 1 słoik powideł
  • 5 dag krojonych orzechów
  • 5 dag rodzynek
  • 1 mały słoik konfitur z wisien
  • 6 średnich winnych jabłek

Wykonanie:

Ciasto kruche rozłożyć na blaszce, posmarować powidłami, posypać orzechami, rodzynkami, wiśniami, na to rozłożyć obrane jabłka starte na tarce o grubych oczkach. Zalać ciastem orzechowym i piec około 1 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *