Placek Cappucino

1 placek:

Składniki:

  • 8 jajek
  • 25 dkg cukru kryształu
  • 16 dkg mąki
  • 4 dkg kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Ubić jak na biszkopt. Przekroić placek na pół.

2 placek:

Składniki:

  • 20 dkg wiórek kokosowych
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić, dodać cukier, proszek do pieczenia a na końcu wiórka kokosowe.

Krem:

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru pudru (niepełna)

Wykonanie:

Z wyżej wymienionych składników ugotować budyń. Utrzeć 1,5 kostki masła, dodać 2 torebki (około 6 łyżeczek) cappucino waniliowego. Budyń dodawać po łyżce,  na końcu dodać spirytus.

Polewa:

Składniki:

  • 0,5 margaryny palmy
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie:

Powyższe składniki rozpuścić a gdy się ściągnie z ognia wybić surowe jajko        i rozmiksować. Wylać gorącą polewę na placek.

Wykończenie:

Układać:

  1. 0,5 biszkoptu
  2. 0,5 masy
  3. 2 placek
  4. 0,5 masy
  5. 0,5 biszkoptu

Na wierzch polać polewą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *