Placek kukułka

Należy upiec biszkopt ciemny z 8 jajek. Po upieczeniu przeciąć na połowę. Następie należy upiec biszkopt jasny z 4 jajek i po upieczeniu pokruszyć.

Składniki na poncz:

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 kieliszki wódki

Wykonanie:

Zaparzyć kawę w szklance wody, przelać do garnka. Czekolady połamać i wrzucić do kawy, dodać cukier. Podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Po wystygnięciu dodać wódkę.

Składniki na śmietanę:

  • 1 litr śmietany 30 %
  • 4 łyżki cukru
  • 4 fiksy
  • żelatyna

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki wody. Śmietanę ubić z pozostałymi składnikami. Po ubiciu dodać żelatynę.

Połowę otrzymanej masy śmietanowej wyłożyć na biszkopt ciemny. Na to płożyć pokruszony biszkopt jasny i polać ponczem. Następnie kładziemy drugą część masy śmietanowej i przykrywamy biszkoptem ciemnym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *