Placek „stefanka”

Składniki:

  • 7 jaj
  • 30 dkg cukru kryształu
  • 35 dkg mąki
  • 1 margaryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić, gdy będą ubite dodawać po trochę cukru i ubijać. Następie dodać żółtka dalej ubijając i dodać wrzącą margarynę – chwilę potrzepać, dodać przesianą mąkę z proszkiem. Upiec 2 równe placki w gorącym piekarniku.

Masa truskawkowa:

Składniki:

  • 1,5 kostki margaryny
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 20 dkg truskawek

Wykonanie:

Masło utrzeć z 3 łyżeczkami cukru pudru. Powoli dodawać po łyżce śmietany. Truskawki przetrzeć przez sito (mrożone odmrozić), odlać sok. Pozostały cukier rozetrzeć z truskawkami i dodać do masy chwilę mieszając.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *