Rurki francuskie

Składniki:

  • 1 kilo mąki
  • 2 kostki margaryny
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Margarynę posiekać z mąką, dodać kwaśną śmietanę i siekać aż mąka zniknie, następnie zatoczyć ręką, rozwałkować i wynieść na chłodne miejsce do wystygnięcia. Ciasto złożyć na kopertę przewałkować ciężko ciąć paski 2 centymetry nawijać na przegotowane patyki smarowane jajkiem i maczać         w cukrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Piec w piecu na złoty kolor.

Krem do rurek:

Składniki:

  • 20 dkg margaryny
  • 30 dkg cukru pudru
  • sok z cytryny lub olejek cytrynowy
  • szklanka mleka

Wykonanie:

Margarynę rozetrzeć na pianie, dodawać po łyżce cukru pudru i po łyżce śmietany. Gdy wszystko połączymy dodać sok z cytryny i lekko wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *